8:21:00 π.μ.
0
Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η επεξεργασία των διατάξεων για τo νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τη νέα φορολογική κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων καθώς και για το ύψος του αφορολόγητου ορίου και του τρόπου που αυτό θα δίνεται στους φορολογούμενους. Οι διατάξεις στοχεύουν στο να καταπολεμηθεί η απόκρυψη εισοδήματος μέσω της επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών αλλά και της παροχής κινήτρων προς όλους τους φορολογούμενους, ανεξαρτήτως της πηγής του εισοδήματός τους, προκειμένου να ζητούν αποδείξεις για τις συναλλαγές τους.

Όλες οι νέες προτεινόμενες ρυθμίσεις έχουν ήδη δοθεί στα μόνιμα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για αξιολόγηση και πολύ σύντομα, πιθανόν και εντός της εβδομάδας πρόκειται να πάρουν το δρόμο για τη βουλή έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να γνωρίζουν τις δυνατότητες και τις υποχρεώσεις τους αναφορικά  με τον τρόπο φορολόγηση του εισοδήματός τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του,
- το έμμεσο αφορολόγητο όριο που σήμερα διαμορφώνεται περίπου στα 9.500 ευρώ θα επανακαθοριστεί με πιθανότητα αύξησης για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα. Για να λάβει ένας μισθωτός ή συνταξιούχος το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να δαπανήσει μέρος του εισοδήματός του ή τουλάχιστον ένα συγκεκριμένο ποσό μέσω του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Όπως αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου στο capital.gr ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ θα πρέπει, για παράδειγμα, να ξοδέψει με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα περίπου 8-10.000 ευρώ.

- όσο θα αυξάνεται το εισόδημα θα αυξάνεται το απαιτούμενο ποσό για τις δαπάνες με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα αλλά θα υπάρχει ένα όριο. Ακόμη και αν έχει συγκεντρώσει το ποσό που απαιτείται με ηλεκτρονικές πληρωμές θα έχει το δικαίωμα να συγκεντρώνει και αποδείξεις σε φυσική μορφή προκειμένου να λαμβάνει μέρος σε κληρώσεις ΙΧ και ακινήτων που θα διενεργεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα το υπουργείο Οικονομικών

- αν και για τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο θα έχουν και αυτοί κίνητρο προκειμένου να συγκεντρώνουν αποδείξεις σε φυσική μορφή ή με πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών. Το κίνητρο θα είναι αποκλειστικά η συμμετοχή στις κληρώσεις. "Στις κληρώσεις θα δίνονται κινητά και ακίνητα στοιχεία που με κάθε τρόπο έχουν περιέλθει στην κυριότητα του δημοσίου", λέει στέλεχος του ΥΠΟΙΚ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ΙΧ που έχει στην κυριότητά του η διεύθυνση διαχείρισης δημόσιου υλικού (πρώην ΟΔΔΥ).

- στο νομοσχέδιο θα υπάρχει διάταξη με την οποία θα καθίσταται ακατάσχετος ο τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο θα κατατίθενται τα ποσά από τις πωλήσεις των επιχειρήσεων με πλαστικό χρήμα.

- έρχονται αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας των μισθωτών και των συνταξιούχων με στόχο την ελάφρυνση του φορολογικού βάρος για όσους έχουν χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

11/1/2016
Πηγή : www.capital.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου